Dünyanın ve ardından insanlığın varoluşundan bir müddet sonra devlet yapılanmaları oluşmaya başlamıştır. İlkel yapılanmalardan modern devletlere kadar her aşamada en çok ihtiyaç duyulan şey, yöneticilerin iktidarlarını sürdürme isteğidir. Bu istek, kendilerinin yanında ya da karşılarında olanların fikir, hareket ve eylemliliklerini içeren bilgi toplama çabasını da beraberinde getirmiştir. Bu çabanın dünya tarihine neler kazandırıp neler kaybettirdiği ayrı bir inceleme konusudur. Günümüzde hayatın tüm alanlarında, istihbaratın önemli olduğu anlaşılarak yeni kavramlar geliştirilmiştir.
Elinizdeki kitapta genelden özele giden bir yöntem ile bu kavramlar irdelenmiştir. Evrensel istihbaratın doğuşu, istihbaratın Türk tarihindeki yeri, Osmanlı’da ortaya çıkışı, Teşkilat-ı Mahsusa’nın yapılanması, Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti’nin oluşumu ve çalışkan bir Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olan Cihangiroğlu İbrahim Bey’in hayat hikâyesi anlatılmaktadır. Bunları anlatırken; İngiliz Dış İşleri Bakanlığı Arşiv Belgeleri, Osmanlı ve TİTE Arşiv Belgeleri ile ailenin özel arşiv belgelerinin özellikle genç kuşaklar için bugünkü Türkçeye çevrilmesini sağlayarak, sağlıklı bilgi edinmenizi amaç edindim.
Kitabı yazmada tek amacım, halkın ufkunu açacak tarihin belleği olan havuza, bilimsel yöntemden sapmadan bir damla su taşıyabilmektir. Kitap, ideolojik dogmatiklik içinde değil, evrensel bilim yaklaşımı çerçevesinde kaleme alınmıştır.
Ön yargı ile değil son yargı ile kitabı okursanız bilgi edineceğinizden şüphe etmiyorum.
Size iyi okumalar diler, içten saygılarımı sunarım.
-
Alışveriş sepetiniz boş!